KOROLARI ŞEFLER, MEŞK TOPLULUKLARINI DEFLER YÖNETİR !

ACAPELLA KORO RESMİ CKM
Ayangil FASIL MEŞKİ VİDEO

KOROLARI ŞEF’LER, MEŞK TOPLULUKLARINI DEF’LER YÖNETİR !

Ayangil’in  , KORO ,ORKESTRA  VE MEŞK GRUBU oluşumları,    sanat ve kültür hayatımızda  kullanılan kavramların yerli yerine oturtulabilmesine katkıda bulunmak  aynı zamanda makam müziğimizde   yenileşme ve gelişme   önermelerini gerçekleştirebilmek amacı ile kurulmuş  birer uygulama birimidir.

 

Koro ve Meşk topluluğu arasındaki fark!

 

Koro ne demek…

Koro kavramı bize batıdan gelmiş bir kavramdır.Bizim kültürümüzde koro yoktur. Bizim makam müziği geleneğimizde  Meşk toplulukları vardır..

Biz Koro adını batıdan almışız ama sadece adını içi boş bir kavram olarak almışız.

Koro, aslında, oluşumu içinde ses ayrımlarını barındıran bir müzik grubudur.

En basit bir müzik kitabına baktığımızda, koronun içinde, ALTO; SOPRANO; MEZZO SOPRANO;TENOR; BAS ,BARİTON seslerinin bulunduğunu görürüz. Bu sesler uygun şekilde yan yana yerleştirilerek  kullanılmaktadır koroda..

Ancak  bizim Türkiye’de, koro dediğimiz müzik gruplarının maalesef sadece adı korodur. Bunlarda ses ayrımı yoktur, sadece BOY SIRASI VARDIR ! Ses renkleri ayrı ayrı olan insanlar ,mesela altolar ve sopranolar,  sadece boyları birbirine uyuyor diye yan yana yerleştirilirler.

Böyle boy sırasına göre oluşturulmuş gruplara KORO denmez, SES TOPLULUĞU denir.  Ses Topluluklarının yönetimi de şefler tarafından değil, bir def veya yetkin bir çalgı aleti icracısı tarafından yapılır. Yani ses topluluğunu yönetmek için ŞEF’e gerek yoktur.Böyle olması gerektiği halde,  bizdeki  boy sırası ile oluşturulmuş ve adına Koro denilmiş ses topluluklarını,  böyle bir gereklilik olmadığı halde şefler yönetmektedir.

Ses topluluklarının, bizim klasik kultürümüzdeki doğru adlandırılmaları MEŞK TOPLULUGU’ dur.

İşte ,AYANGİL TÜRK MÜZİĞİ ORKESTRA VE KOROSU ile,  AYANGİL ATÖLYE MEŞK TOPLULUĞU T arasındaki kuruluş  farkı yukarıdaki bu düşüncelerde saklıdır.

Ayangil Korosu, bir  Korodur. İçinde ses ayrımları vardır. Altoları, Tenorları, Basları, ve Sopranoları vardır.zTek sesli  bir eser de seslendirilse ,  çok sesli  bir eser de seslendirilse , bu ses ayrımları kullanılır.

Ayangil Korosu’nda Boy sırası yapılmaz! Çok kısa boylu bir soprano ile çok uzun boylu bir soprano yan yana durabilir.

Koro var ise  orkesta  vardır deyip, en basit müzik kitabında tarifi olan Yaylı, mızraplı, vurmalı ,nefesli çalgılardan bir  Orkestra kurulup,  Ayangil Korosu’nun önüne oturtulmuştur. Bu Ayangil Orkestrası oluşmuştur. Ayangil Türk Müziği Orkestrası ise, bu sazlara , ud ,kanun , kemençe,Ney,tanbur, santur, küdüm, def ,halile gibi  Türk Müziği  çalgılarının da eklenmesi ile oluşturulmuştur. Böylelikle Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu oluşmuştur.(1983-   )

Ayangil Türk Müziği  Orkestra ve Korosu, ülkemizin ilk ve  tek Makam müziği koro ve orkestrasıdır. Makam müziğimizde yenileşme ve gelişmenin öncüsü olarak Uluslar arası İstanbul Festivalleri’ne 17 yıl aralıksız katılmış ve her konserinde bu koro ve orkestra için, başta Yalçın Tura, Mutlu Torun, Fırat Kızıltuğ, Ruhi Ayangil, Ali Darmar, Cenan  Akın, yeni yazılmış ,31

Koro ve Orkestralar bir Şef ile idare edilir.  AYANGİL TÜRK MÜZİĞİ ORKESTRA VE KOROSU’nun şefi  ise Ruhi Ayangil dir.

AYANGİL ATÖLYE MEŞK TOPLULUĞU ise, ses ayrımları olmayan, klasik bir söyleme biçimini korumak için oluşturulmuştur. Şef ile idare edilmez !

Ruhi Ayangil Atölye Meşk   topluluğuna eşlik eden, saz topluluğunda kanun ,Kanun sazını çalarak bu topluluğu idare eder. Önünde ayakta durup boşuna el kol sallamaz.

Ayangil’in,  KORO, ORKESTRA  VE MEŞK GRUBU oluşumları,    sanat ve kültür hayatımızda  kullanılan kavramların yerli yerine oturtulabilmesine katkıda bulunmak  aynı zamanda makam müziğimizde   yenileşme ve gelişme   önermelerini gerçekleştirebilmek amacı ile kurulmuş  birer uygulama birimidir.

Koroları şefler yönetir, meşk topluluklarını defler !

HULYA AYANGIL

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.